Resultaten uit het verleden…
En toch blijven veel bedrijven vasthouden aan die goede oude beproefde methodes van leidinggeven. Als je goed bent in je vak en je vertoont het gewenste gedrag, dan mag je leiding geven. Je krijgt meer status, meer salaris, meer te zeggen, meer verantwoordelijkheden, uitzicht op verdere carrièrestappen, misschien zelfs een auto van de zaak of een laptop en een smartphone. Maar met het belangrijkste wachten we liever nog even. Voordat we je voorbereiden op wat je te wachten staat (bijvoorbeeld met training en/ of coaching), gooien we je eerst in het diepe en kijken we of je boven komt drijven. Weet je je enigszins te redden in je nieuwe rol, dan hoef je niet naar een training, dan ben je een “geboren leider”. Zien we dat je toch wel worstelt, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of je leidinggevende carrière stopt hier of in het gunstige geval sturen we je naar een avondcursus van een paar weken. Zo eentje waar we al onze minder functionerende leidinggevenden naar toe sturen en die al jaren gebruik maakt van die dikke ordner met minimaal 5 centimeter vulling over hoe je leiding zou moeten geven. Zo eentje waar je “van je baas naar toe moet”. Met beproefde methodes die al in de vorige eeuw werkten.
Echter, zoals je vast wel opgemerkt hebt, is er in de achterliggende tien tot twintig jaar nogal wat veranderd. Om maar iets te noemen, we hebben toegang tot het internet. Informatie en kennis is snel te vinden, waardoor “kennis is macht” al snel vervangen moet worden door “kennis delen is macht”. Het betekent ook dat de werknemers van nu enorm verschillen met de werknemers van tien/ twintig jaar geleden. Hierdoor zal de techniek van “command and control” veel minder werken dan toen. De huidige leidinggevende heeft veel meer aan goed ontwikkelde soft skills. Om kunnen gaan met verschillende soorten mensen met verschillende soorten wensen. Goed kunnen communiceren en inschatten waarmee je verschillende soorten mensen actief betrokken kunt krijgen bij het werk dat ze doen. Naast je IQ zal je dus ook je EQ moeten ontwikkelen. We zijn het informatietijdperk ingegaan en daarin is het industriële leiderschapsmodel niet meer voldoende. De mensen laten zich niet meer in vakjes vangen.
Ook is de tijd voorbij dat de leider alles moest weten. Effectieve leiders putten uit het enorme potentieel rondom hen en weten dat ook te waarderen. Ze weten dat het collectief het altijd wint van het individu en scheppen een omgeving van vertrouwen. Het zijn bewuste leiders.
Moet je hiermee niet pas beginnen als je een heel bedrijf leidt? Als je echt de grote baas bent? Nee, dit is leiderschap dat door de hele organisatie nodig is. Van de beginnende leidinggevende tot en met de CEO. Van de individuele specialist tot de manager. Het is niet iets dat exclusief bij een leidinggevende functie hoort, maar het moet een vanzelfsprekendheid binnen het hele bedrijf zijn. Leiderschap is ook leiderschap over jezelf!
[tweetthis]Je hoeft geen geboren leider te zijn om een goede leider te worden. [/tweetthis]
Je hebt enige aanleg nodig, maar vooral interesse in leiderschap en doorzettingsvermogen. Er valt nog heel veel te leren en te ervaren. Om een bewuste leider te worden, zal je moeten leren na te denken over jouw leiderschap. Wat het in jouw geval, bij jouw bedrijf, inhoudt. Je moet inzicht krijgen in de krachtenvelden rondom jouw leiderschap en hoe je daarmee omgaat. Weten met wie je moet communiceren, waarom, hoe en wanneer.
Je moet leren om doelen te stellen en je team daarbij actief te betrekken. Vervolgens moet je leren hoe je die doelen gaat realiseren, wie waar welke verantwoordelijkheden heeft.
Je ziet het, leren, leren, leren. Het houdt niet op, net zo min als dat de ontwikkelingen om je heen ophouden. Je moet jouw kennis dus up to date houden, maar ook die van je medewerkers. Coach ze, train ze, laat ze naar trainingen gaan. Niet omdat ze het niet goed doen, maar omdat ook zij continue bij moeten blijven. Stuur ze niet naar trainingen om hun zwakke punten te verbeteren, maar liever om hun sterke punten nog sterker te maken. Laat ze naar trainingen gaan die zij interessant vinden. Stuur ze niet, maar ondersteun ze bij het maken van keuzes.
Bouw vertrouwen op. Schep een veilige omgeving, waarin jij en zij het beste willen geven. Behandel een ieder zoals die behandeld wil worden, niet per se zoals je zelf behandeld wilt worden. Ieder heeft z’n eigen voorkeuren. Het is aan jou om daar rekening mee te houden.
Maar hoe ga je dit alles voor elkaar krijgen? De eerste stap die ik je kan aanbevelen is je in te schrijven voor De Leiderschap Tweedaagse (ja, wij van WC eend adviseren WC eend). Niet omdat ik dit nu toevallig met mijn bedrijf organiseer, maar wel omdat je in twee dagen tijd een hele degelijke start kunt maken om jouw unieke en specifieke leiderschap vorm te geven.
Ik heb De Leiderschap Tweedaagse ontworpen aan de hand van mijn boek Lead Between the Lines en maak gebruik van de structuur die ik ook daarin gebruik. Deze structuur is van toepassing op alle niveau’s van leiderschap en levert je jouw specifieke handvatten. Je ontwerpt als het ware je eigen unieke leiderschapsblauwdruk.
Wil je een goede (nieuwe) start maken met jouw leiderschap, kijk dan snel op www.lesseninleiderschap.nl/evenementen. Lees hier ook wat eerdere deelnemers van De Leiderschap Tweedaagse vinden. Maak zelf je keuze of vraag jouw leidinggevende om toestemming, maar neem het initiatief om jouw toekomst vorm te geven. Dit is te belangrijk om een afwachtende houding in aan te nemen.
Succes met je leiderschap!
Reacties
Resultaten uit het verleden… — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>