Mijn Medewerker Begrijpt Me Niet!
Wat is één van de grootste problemen binnen organisaties?
Met stip op één: COMMUNICATIE.
Talloze artikelen zijn er al over geschreven, boeken vol. En nog steeds. Er zijn ook vele oorzaken voor falende communicatie aan te wijzen, maar er is niet één allesomvattende oplossing. Voor jouw specifieke communicatieprobleem zal je op zoek moeten naar jouw specifieke oorzaak en daar moet je dan weer een oplossing voor zien te vinden.
Wat je sowieso nodig hebt, is inzicht in hoe je communiceert en begrijpen dat anderen anders communiceren. Soms net anders, soms helemaal anders. Voor een goede communicatie moet je je best doen. Je moet vooral goed kunnen luisteren (boodschap ontvangen), maar ook goed een boodschap over kunnen brengen. In beide gevallen zal je je in de ander(en) moeten kunnen verplaatsen.
Wat mij geholpen heeft mijn communicatie aanzienlijk te verbeteren, is het Breinvoorkeuren instrument. Door het invullen van een online vragenlijst creëer je je unieke Breinvoorkeuren profiel, waarmee je inzicht krijgt in de manier waarop je bij voorkeur denkt. Dit geeft ook inzicht in hoe je taken uitvoert, hoe je relaties aangaat, hoe je leiding geeft én hoe je communiceert.
Mensen met een voorkeur voor de linkerhelft van het brein houden meer van feiten, logica, analyse, procedures en dergelijke. Iemand met een voorkeur voor de rechterhelft heeft meer met creativiteit, genereert ideeën, werkt graag met mensen, etc. Er zitten nog heel veel nuances in, maar die leg ik je graag uit als je bij mij een Breinvoorkeuren vragenlijst invult.
Een Breinvoorkeuren profiel kan eruit zien zoals in de plaatjes hieronder. Ik heb er één voor een voorkeur voor de linkerhelft en één met een voorkeur voor de rechterhelft gebruikt.
Als je naar deze profielen kijkt, kan je dan begrijpen dat de eigenaren hiervan in communicatieproblemen verzeild kunnen raken? Als beiden denken dat hun voorkeur van denken de standaard is en al het andere fout, dan gaan ze elkaar wijzen op de foute denkwijze van de ander. Er wordt dan vooral gelet op de beperkingen van de ander. De hoeveelheid denkkracht die gebruik wordt om goed te communiceren zie je als je de profielen op onderstaande wijze samenvoegt.
Uit het bovenstaande profiel zie je dat er maar een beperkt deel van de aanwezige denkkracht gebruikt wordt. Er wordt negatieve synergie geleverd, 1+1 is minder dan 2.
Het kan ook anders. Als je begrijpt dat jouw manier van denken niet de enige manier van denken is en ook niet alle situaties de beste, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Je begrijpt dat je gesprekspartner voor die andere situaties een betere manier van denken heeft en dat je daar gebruik van kunt maken. Je werkt met elkaars sterktes in plaats van elkaar te bekritiseren op elkaars zwaktes. Hierdoor wordt je communicatie een stuk effectiever. Je verplaatst je in elkaars gezichtspunt en lost problemen op. Je combineert de Breinvoorkeuren dan zoals hieronder weergegeven.
Je gebruikt nu veel meer gezamenlijke denkkracht. Nu ben je bezig met “whole brain thinking”. Je komt tot oplossingen waar je ieder apart nooit opgekomen zou zijn. Je versterkt elkaar en komt in een echte synergie waarbij 1+1 veel meer is dan 2.
[tweetthis]Communicatie: No Brain of Whole Brain? Aan jou de keuze![/tweetthis]
Wat gaat het dus worden? Ga je vooral kijken waar de ander het volgens jou helemaal verkeerd heeft of ga je proberen te begrijpen waarom de ander zo anders denkt? Ga je je richten op de “zwaktes” of ga je proberen elkaars sterke punten te gebruiken? No brain of whole brain? Aan jou de keuze!
Wil je meer leren over communicatie en Breinvoorkeuren? Kom dan naar De Leiderschap Tweedaagse op 16 en 17 april. Naast deze onderwerpen leer je nog veel meer op het gebied van bewustwording van je rol als leidinggevende, hoe je doelen stelt en haalt, hoe je vertrouwen opbouwt en hoe je van elkaar kunt blijven leren.
Meer informatie vind je op www.lesseninleiderschap.nl/evenementen
Succes met je leiderschap!
Reacties
Mijn Medewerker Begrijpt Me Niet! — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>