Leiderschap in een turbulente tijd. Hoe houd je de regie?
In de achterliggende dagen ben ik druk bezig geweest met de voorbereidingen van mijn nieuwe boek, The Whole Brain Leader. Ik schrijf dat samen met mijn IJslandse co-auteur Ingvar Jónsson. Het is de bedoeling dat we het half september gaan uitgeven en we willen met het boek leiders helpen om te gaan met voortdurende verandering. Laten we wel zijn, als er in leiderschap een duidelijke constante aangewezen moet worden, dan is dat wel verandering. Alles om ons heen verandert in een hoog tempo en dat brengt gevoelens van onzekerheid en onrust met zich mee. Een gevoel van het niet meer bij kunnen houden en de controle te verliezen.
Maar kan je in deze tijd nog wel de controle behouden of is dat een illusie die we nog steeds najagen? Als we echt eerlijk zijn, weten we allemaal dat totale controle niet mogelijk is. Er zijn staten die het geprobeerd hebben, maar uiteindelijk toch ten onder zijn gegaan. Er zijn bedrijven, groot en klein, die lange tijd successvol zijn geweest en te lang door zijn gegaan op de manier die hen succes bracht. Ze dachten het onder controle te hebben, maar de buitenwereld achtte hen op een gegeven moment overbodig en dus bestaan ze niet meer.
We proberen vaak nog op een industriële, mechanische, manier leiding te geven en zo wordt het door veel scholen en instituten ook nog steeds geleerd. Als je maar modellen X, Y en Z nauwgezet toepast, dan krijg je succes. Afdelingen zijn vakjes en mensen vakvulling. Boven de vakjes staan leiders die weten hoe het moet en die hebben er meer verstand van dan degenen aan wie ze leiding geven. Heb jij dat ook met jouw manager, dat je denkt dat hij of zij alles weet en je alles moet vragen? Als je de nodige ervaring en kennis hebt, denk ik dat het antwoord nee zal moeten zijn.
Uiteraard heeft die manager de nodige kennis en vaardigheden, maar dat geldt ook voor jou, je collega’s, mensen aan wie jij leiding geeft en mensen van andere afdelingen. Alleen iedereen denkt (net even) anders en er zijn daardoor verschillende versies van “de waarheid” en “de juiste manier van aanpak”. Als een Whole Brain Leader weet/ leer je wat die manieren van denken zijn en op welke wijze je die in kunt zetten om in veranderende situaties gezamenlijk tot de best werkende oplossingen te komen.
Een Whole Brain Leader weet dat er mensen zijn met een voorkeur voor het genereren van ideeën en weer anderen die die ideeën graag analyseren op haalbaarheid. Een andere groep vind het leuk om uit te zoeken hoe je dan zo’n idee idee in de praktijk kunt uitvoeren en tenslotte zijn er mensen-mensen, zij die de juiste personen bijeen willen brengen en meer aandacht hebben voor de menselijke kant.
Een Whole Brain Leader weet mensen daar in te zetten waar ze het meeste tot hun recht komen en waar ze ook het gevoel krijgen een belangrijke bijdrage te leveren. In plaats van de wijsheid in pacht te hebben, weet hij dat de meeste wijsheid komt uit het samenbrengen van diversiteit in denken. Het hele brein van de groep wordt ingezet in plaats van het beperkte brein van slechts één persoon.
[tweetthis]Een Whole Brain Leader weet dat totale controle een gevaarlijke illusie is. #leiderschap [/tweetthis]
Een Whole Brain Leader weet dat totale controle een gevaarlijke illusie is, en kan zich met zijn netwerk zodanig aanpassen dat hij het maximale uit de voortdurende veranderingen kan halen. De wereld om ons heen verandert, leiderschap mag niet achterblijven. Zorg dat je altijd nieuwsgierig blijft en je blijft ontwikkelen. De industriële revolutie ligt al ver achter ons, we zijn nu in het informatietijdperk. Maak daar gebruik van! Er zijn veel mensen en middelen die je kunnen helpen, maar jij als leider moet het mogelijk maken!
Volgende week vrijdag geef ik De Leiderschap Tweedaagse en dan ga ik uitgebreid in op de Breinvoorkeuren en hoe je die in je leiderschap kunt toepassen. Uiteraard komt dan ook de Whole Brain Leader aan de orde.
Wil je er bij zijn, schrijf je dan nu in! Vanaf dinsdag neem ik geen nieuwe aanmeldingen meer aan.
Reacties
Leiderschap in een turbulente tijd. Hoe houd je de regie? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>