Kennishamster of kennisdeler?
Je kent ze vast wel, die collega’s die alles weten en je dat met een superieur glimlachje laten voelen. Als ze in een uitzonderlijk goede bui zijn, willen ze jouw probleempje wel even voor je oplossen. Je staat dan natuurlijk wel bij hen in het krijt, want, laten we eerlijk zijn, waar zou je zonder hen zijn?
Ze bestaan nog steeds, deze helden die de kennis en dus de macht hebben. Je ziet ze ook onder leidinggevenden (zowel leiders als managers), ze zijn tenslotte niet voor niets leidinggevend geworden. Ze weten gewoon meer dan de “gewone” medewerker.
Helaas hebben velen van hen niet door dat hun kennis de uiterste houdbaarheidsdatum allang gepasseerd is en ze met hun gedrag de verdere ontwikkeling van hun team of organisatie in de weg zitten. Hoeveel van hun huidige kennis is nu nog relevant?
Met de (internet)verbindingen die we tegenwoordig hebben, is een onnoemelijke hoeveelheid kennis beschikbaar, maar wat heb je eraan als je het niet kunt toepassen? Vergelijk het maar met skiën. Je kunt er wel heel veel over gelezen hebben en er veel van weten, maar als je de kennis nog nooit hebt toegepast, is het niet erg verstandig om meteen van een zwarte piste af te gaan. Naast het vergaren van kennis, zal je ook vaardigheden moeten ontwikkelen.
[tweetthis]Wow, wat een briljant concept! Dus door kennis te delen kan je je eigen kennis vergroten? #leiderschap #kennisdelen[/tweetthis]
Voor veel leidinggevenden lijkt het delen van kennis op het uit handen geven van macht. Net alsof je door het delen je kennis kwijt raakt… Ik heb dat nooit zo begrepen en begrijp het nog steeds niet. In veel gevallen waar je kennis deelt, ga je in gesprek met degene met wie je de kennis deelt. Als je tijdens die conversatie zo af en toe je mond sluit en je oren opent, dan zal je merken dat de ander op dat moment ook kennis aan het delen is. Als je dan nog een stapje verder gaat, dan kan je de kennis van beiden combineren en kom je tot nieuwe kennis. Wow, wat een briljant concept! Dus door kennis te delen kan je je eigen kennis vergroten? En als kennis dan macht is, hoe kan je macht dan afnemen?
Kennis is macht, maar kennis delen voegt een vermenigvuldigingsfactor toe! Kennishamsters (zij die zo veel mogelijk kennis voor zichzelf proberen te houden), beseffen vaak niet welk potentieel ze laten liggen. Ze zullen, als ze niet veranderen, nooit de enorme inspiratie van synergie ervaren en dat is zonde. Kennis is macht is een zinloze strategie.
Mijn missie met Trainnovation is “Growing by sharing” ofwel “Groeien door te delen”. Hoe geef ik die missie vorm?
- Ik geef trainingen, coaching en advies op het gebied van leiderschap.
- Ik heb twee boeken over leiderschap geschreven, Lead Between the Lines en The Whole Brain Leader.
- Ik schrijf blogs over leiderschap.
- Ik spreek over leiderschap op conferenties en geef daar ook workshops.
- In één op één gesprekken deel ik mijn inzichten.
- Ik netwerk en leer van anderen.
Ik heb van kennisdelen mijn werk gemaakt en ben geïnspireerder dan ooit. Door het delen van mijn inzichten met anderen, zijn anderen ook bereid hun inzichten met mij te delen. Reken maar dat ik daar veel van leer en dat ik daarvan ook weer een hoop kan delen.
[tweetthis]Start vandaag nog met het bewust delen van je kennis en ervaar de rijkdom die je daarvoor terug krijgt. #leiderschap[/tweetthis]
Eerder deze maand was ik 10 dagen in Zuid-Afrika, waarbij ik samen met mijn co-auteur, Ingvar Jónsson, op de conferenties EDU10 en ACRE21 in totaal vier workshops heb mogen geven.
De EDU10 conferentie is voor creatief denken in het onderwijs en werd gesponsord door één van de grotere Zuid-Afrikaanse banken, die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. Ongeveer 100 onderwijzers konden hierdoor gratis naar deze conferentie komen. Het gros werkt onder extreme omstandigheden in townships. Door creatief te leren denken, kunnen zij een enorm verschil maken in en voor hun omgeving. Kan je je voorstellen wat voor krachtig geïnspireerd gevoel het geeft wanneer je daar met jouw kennis aan bij kunt dragen?
De ACRE21 conferentie was voor creatieve denkers in het bedrijfsleven. Hier komen leiders bijeen die veranderingen en transformaties in gang zetten, die willen innoveren en begrijpen dat de status quo uitgedaagd moet worden. Hier komen leiders bijeen die zowel kritisch als creatief kunnen denken en nu al bezig zijn met de organisaties van de toekomst. Kan je je voorstellen hoe geïnspireerd ik me voelde nadat ik voor hen twee workshops heb verzorgd, waarvan zij vonden dat het mind blowing was? Vergelijk dat eens met de kennishamster die vanachter zijn bureau jou een meewarige glimlach toont.
Bij de beide conferenties trek je ruim een week op met zo’n 40 tot 50 briljante sprekers van over de hele wereld, allen met boeiende verhalen en inzichten, velen met één of meerdere boeken op hun naam. Mensen die hun kennis delen en anderen willen inspireren hetzelfde te doen.
Kennishamsters zullen dit nooit ervaren, kennisdelers wel. Jij ook! Start vandaag nog met het bewust delen van je kennis en ervaar de rijkdom die je daarvoor terug krijgt.
In ons boek, The Whole Brain Leader, onderscheiden we vier niveaus van leiderschap en op elk volgend niveau beschikt de leider over diepere inzichten en krijgt hij ook meer voor elkaar. Wij noemen dat verticale leiderschapsontwikkeling. The Whole Brain leader beschrijft de reis die je kunt maken om je dieper te ontwikkelen, voorbij alleen het vergaren van kennis en vaardigheden.
Op ons eerste niveau onderscheiden we The Expert, de leider die vooral vertrouwt op zijn kennis van zaken en vaak directief leiding geeft. Wanneer de Expert open staat voor verdere ontwikkeling kan zijn volgende niveau dat van The Achiever worden. The Achiever bereikt zijn doelen doordat hij beseft dat de kracht van het team vele malen groter is dan de kracht van het individu. Veel managers blijven op dit niveau steken. Wij zien het als een uitdaging om je verder te ontwikkelen. De eerstvolgende stap is die naar het niveau van The Individualist. Dit is de leider die alles,dus ook de doelen, ter discussie stelt. Zijn de gestelde doelen wel de juiste? Is onze huidige structuur wel goed genoeg? Wat doet de omgeving? Spelen we daar op de juiste wijze op in? Dit niveau is het niveau van de leider van een organisatie. Een leider die aan het verkennen is hoe alles beter kan.
Als The Individualist zich nog verder weet te ontwikkelen en daadwerkelijk transformaties binnen en buiten zijn organisatie weet te creëren, dan spreken we over The Strategist of The Whole Brain Leader. Dit is de inspirerende kracht die mensen mee weet te krijgen en verder weet te ontwikkelen. Dit niveau is nu nog voor een beperkt aantal leiders weggelegd en dat komt omdat de weg ernaartoe vol onzekerheden en risico’s is. Slechts weinig leiders durven deze risico’s te nemen. Met The Whole Brain Leader hebben wij een stappenplan ontworpen waarmee we zoveel mogelijk leiders naar het niveau van The Strategist willen begeleiden. Dit niveau van leiderschap is namelijk nodig om in de huidige tijd met je organisatie te kunnen overleven.
Wil je weten hoe je deze reis aan moet gaan, lees dan het boek en/ of neem contact met me op. Ik ben graag je reisgenoot!
Veel succes in je leiderschap!
Reacties
Kennishamster of kennisdeler? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>