Goede leiderschapstrainingen, nice to have of need to have?
Ben jij een leider? Een leidinggevende, manager of directeur? Of ben je een leider uit overtuiging en zonder de bijbehorende titel? Je heb mensen die de FUNCTIE van leider hebben en je hebt er die de INSTELLING van een leider hebben. Zou het niet geweldig zijn als de mensen met de functie ook de instelling zouden hebben?
Voor mij is leiderschap een passie. Ik praat en schrijf er veel en graag over. Ik houd me ook met veel plezier op de hoogte van al het nieuws in leiderschapsdenken. Ik zie graag nieuwe ideeën en filosofieën, maar begrijp ook dat je oude gewoonten niet zomaar bij het oud vuil moet zetten. Ik ben praktisch en theoretisch goed geschoold op het gebied van leiderschap en blijf dat verder versterken.
Mijn passie voor leiderschap is gegroeid vanaf het moment dat ik mijn eerste serieuze leidinggevende positie bekleedde. Het heeft een grote sprong gemaakt toen ik tussen 2001 en 2003 mijn MBA gedaan heb. Het heeft me vervolgens nooit meer losgelaten en in 2011 besloot ik mijn know how, know what, know who en know why op het gebied van leiderschap door middel van training en coaching te delen.
In dit ondernemerschap leer ik ook weer heel veel bij. Eén van dingen die me nu erg opvalt, is dat de meeste leidinggevenden erkennen en herkennen dat er aan hun leiderschap nog wel het één en ander te doen valt, maar dat ze vervolgens geen actie in de vorm van training of coaching nemen.
[tweetthis]”Het werk” weerhoudt de manager ervan om zich als leider te ontwikkelen! #leiderschap #training[/tweetthis]
Waarom is dat? Ondanks het besef van de negatieve gevolgen van een achterblijvende ontwikkeling (lagere financiële resultaten, stress, ziekteverzuim, kwaliteitsproblemen) neemt de manager geen maatregelen. Ik heb er een paar gedachten over. Wie weet kan jij er nog een paar verzinnen.
1. Alles wat je in een training leert kan je ook op het internet en in boeken vinden.
In principe klopt dat. Maar als je dezelfde mensen dan vraagt hoe vaak ze een managementboek lezen of gericht op het internet op zoek zijn naar managementinformatie, dan wordt het stil.
Een goede trainer met een goed trainingsprogramma weet de juiste informatie te filteren en te vermengen met zijn eigen ervaring en inzichten. Nog een stapje verder is het om eigen modellen te hebben die waarde toevoegen.
Laten we wel wezen, over het algemeen gun je jezelf de tijd niet om managementboeken te lezen of om op het internet op zoek te gaan naar leiderschapsartikelen.
Het werk weerhoudt de manager ervan om zich als leider te ontwikkelen! Je mag je dan afvragen of hij het juiste werk uitvoert en of hij niet meer zou moeten verdelen. Je mag je ook afvragen wat zijn manager dan doet. Heeft die ook geen tijd om zich om de ontwikkeling van de leidinggevenden onder hem te bekommeren?
Investeer tijd in een goede leiderschapstraining en je merkt dat je bij terugkomst je tijd beter weet te besteden en zelfs tijd overhoudt voor belangrijke zaken.
2. Een training is alleen bedoeld voor mensen die niet goed functioneren.
Als dat je overtuiging is, dan zal je dus nooit om een training vragen, want dan geef je toe dat je het niet aankunt. Wat een onzin! Voordat je leider werd, was je goed in je vak. Wat was dat voor vak? Hoe lang heb je erover gedaan om dat vak te leren en hoelang vervolgens om er goed in te worden? Is het dan reëel om te denken dat leidinggeven je wel aan komt waaien? Zou je dat ook niet aan moeten leren en vervolgens in de praktijk verder moeten verbeteren?
Waar leg je de lat? Ga je voor middelmatigheid en denk je leiderschap in de praktijk te leren? Natuurlijk, je leert veel van het maken van fouten. Maar als je denkt alles in de praktijk wel aan te leren, maak je domweg teveel fouten en wordt het schadelijk voor jou en je omgeving (team, bedrijf, klanten, etc.).
Wees je bewust van je verantwoordelijkheden als leider. Investeer daarin of vraag terugplaatsing aan.
3. Leiderschapstrainingen zijn duur.
Ik vind het voorbeeld van de directeur en zijn financieel manager altijd wel sprekend. De financieel manager vraagt zich hardop af wat de kosten zijn als we de mensen opleiden en ze vervolgens verdwijnen naar een andere werkgever. De directeur antwoord daarop: “Heb je er weleens over nagedacht wat het kost als we ze niet opleiden en ze blijven?”
Als werkgever is het belangrijk de toppers aan je te blijven binden. Er moeten boeiende uitdagingen zijn, want anders verdwijnen ze. Het werk moet zinvol zijn én ze moeten de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Als ze niet kunnen groeien, dan zullen de toppers weg gaan.
Een goede training hoef niet duur te zijn, maar een slechte kan het wel zijn. Bepaal wat je nodig hebt of wilt bereiken en zoek daar de passende trainer/ opleider bij. Ga je voor de grote namen of de expert in jouw specifieke branche? Wil je een standaardtraining of één op maat? Als eens gedacht aan een hybride?
Kijk niet alleen naar de prijs, maar vooral ook naar wat het opbrengt. Denk daarbij ook aan de discussie tussen de directeur en zijn financiële manager.
4. Mijn leiderschapssituatie is uniek.
Gefeliciteerd! Je zit dan in een zeer klein select gezelschap en zult meer baat hebben aan een team van coaches en trainers met ieder hun specifieke expertise.
Zeer waarschijnlijk behoor je echter niet tot dat gezelschap en zijn er ook voor jouw situatie meerdere trainingsmogelijkheden beschikbaar. Zoek geen excuses om je ontwikkeling tegen te houden. Ga aan de slag en zorg dat ook jouw leiderschap van een hoog niveau wordt.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het overgrote deel van de werknemers zich niet betrokken voelt bij zijn werk.
In eerdere artikelen heb ik het Gallup onderzoek aangehaald. Daaruit blijkt dat wereldwijd slecht 13% van de werknemers zich bij zijn werk betrokken voelt. Een onthutsende 87% voelt zich niet betrokken of is zelfs actief niet betrokken (en trekt anderen mee in de misère).
Als je denkt dat het in Nederland beter is, dan moet ik je teleurstellen. In Nederland is namelijk slechts 9% betrokken!
Het bleek dat de manager een directe invloed heeft op de betrokkenheid van de medewerkers. Reden temeer om leiderschapsontwikkeling hoog op de agenda van het bedrijf te zetten.
Mensen komen bij een bedrijf werken vanwege het bedrijf. Ze vertrekken vanwege het management!
Als jij leidinggevend bent, wat zou dan jouw reden zijn om naar een leiderschapstraining te gaan? Welke hindernissen zou je moeten overwinnen?
Als jij manager bent van andere leidinggevenden, waarom zou je ze naar een leiderschapstraining laten gaan? Moeten ze daarom vragen of stel jij het ze voor?
Als professioneel leiderschapstrainer en -coach geef ik ook regelmatig De Leiderschap Tweedaagse. Voor een zeer redelijke investering leer ik je waar het in leiderschap om draait. Doordat de deelnemers van verschillende bedrijven bijeen komen, leren ze ook veel van elkaar.
Naast deze Leiderschap Tweedaagse geef ik natuurlijk ook trainingen en coaching op maat. Tot en met executive niveau.
Om de medewerkers betrokkenheid te meten, zet ik de Medewerkers Betrokkenheid Scan in. Uit de scan wordt direct duidelijk op welke aspecten de organisatie het goed doet en waar verbetering mogelijk of noodzakelijk is. Ik geef graag advies over dit instrument.
Succes in je leiderschap!
E: sjoerd@trainnovation
T: 06-28149402
DLT: www.lesseninleiderschap.nl/evenementen
Reacties
Goede leiderschapstrainingen, nice to have of need to have? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>