Dé Nederlander bestaat niet! Dé leider wel?
Zo’n acht jaar geleden veroorzaakte (toen nog) Prinses Máxima de nodige commotie met deze uitspraak. Veel Nederlanders waren beledigd omdat het voor hen voelde alsof ze niet erkend werden. Wat Prinses Máxima echt bedoelde, was dat iedere Nederlander uniek is en niet een cliché gevangen kan worden. Daarvoor zijn we te divers in ons doen en laten.
Photo credit: aloxe / Foter / CC BY-SA
En hoe zit het dan met leiderschap? Bestaat dé leider wel? Is de voorman voor een groep van vijf medewerkers hetzelfde als een business unit manager van een grote multinational? Is een sergeant bij de landmacht uit hetzelfde hout gesneden als een afdelingshoofd in een verzorgingscentrum? Was Steve Jobs gelijk aan Bill Gates qua leiderschap?
[tweetthis]Wat voor de één misschien een top-leider is, kan voor de ander de grootste ramp op twee benen zijn[/tweetthis]
Zonder een gedetailleerd onderzoek op te starten, denk ik dat we veilig kunnen stellen dat ook dé leider niet bestaat. Zelfs binnen één organisatie zie je dat er verschillende soorten leiders rondlopen. Op verschillende niveaus, maar ook op vergelijkbare plaatsen.
Natuurlijk zijn er bepaalde eigenschappen en vaardigheden die vele leiders met elkaar gemeen hebben, maar uiteindelijk bepalen de leider zelf en de omgeving waarin hij moet functioneren hoe het leiderschap eruit ziet.
Gaan we nog een stap verder, dan zien we dat er ook onder degenen die het leiderschap ontvangen grote verschillen kunnen zijn in hoe het leiderschap ervaren wordt. Wat voor de één misschien een top-leider is, kan voor de ander de grootste ramp op twee benen zijn. En dat terwijl we het toch hebben over exact dezelfde leider. Het gaat hierbij dus om de relatie tussen de leider en de volger. Verrassing? Ook dé volger bestaat niet. Hiermee kunnen we meteen stellen dat een one-size-fits-all leiderschapsstijl niet zal werken. Niet alle volgers moeten gelijk behandeld worden.
Voor jou, als manager, betekent dat dat je een leiderschapsstijl zult moeten ontwikkelen die bij jou past (authentiek leiderschap) én effectief is in de omgeving waarin je moet functioneren. Dat betekent ook dat je je leiderschapsstijl op z’n tijd aan wisselende omstandigheden en voor verschillende personen moet kunnen aanpassen, zonder dat je daarbij je authenticiteit verliest.
Dat is niet altijd even makkelijk, maar aan de andere kant ook niet onmogelijk. Je zult om te beginnen een grondige kennis van jezelf moeten hebben, dat is de basis. Vanuit die basis ga je je omgeving verkennen en kijk je hoe jij daar als leider invloed op kunt uitoefenen. Je moet weten wie de belangrijkste stakeholders zijn en wat hun invloed op – en interesse in – jouw werk is. Je moet weten hoe degenen aan wie jij leiding geeft denken. En onthoud daarbij: “Dé volger bestaat niet!” Je zult wat verder moeten gaan dan alleen een algemeen beeld van je team. Leer wat voor hun belangrijk is, waar zij energie van krijgen, ieder afzonderlijk. Hoe denken zij bij voorkeur? Op welke wijze zijn ze het best te beïnvloeden? Waar zijn ze sterk en waar wat minder? Hoe kan je de krachten en voorkeuren bundelen, zodat ze optimaal kunnen functioneren en daar ook inspiratie uit putten. Hoe verhoog je hun plezier en daardoor hun betrokkenheid in het werk?
Hoe communiceer je, hoe stel je doelen, hoe krijg je alles gedaan en hoe leer je (individueel en met je team)? Hoe creëer en geef je vertrouwen?
Kortom, hoe word je een goede leider in jouw unieke omgeving, met jouw specifieke uitdagingen?
Dat doe je door je echt te verdiepen in je werk als leider. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je openstaan voor leerervaringen. Je kunt leren van je collega leiders, van jouw manager, van klanten, van degenen aan wie je leiding geeft, van het internet, uit boeken, van trainers, van coaches, maar ook van jezelf.
Om een goede leider te worden en te blijven, moet je je met leiderschap blijven bezighouden.
In oktober is er weer een goede gelegenheid om een stevige basis onder je leiderschap te leggen of om verwaarloosde aspecten nieuwe aandacht te geven. Dan is er namelijk weer een Leiderschap Tweedaagse. Wat dat precies inhoudt en hoe je je daarvoor opgeeft lees je op www.lesseninleiderschap.nl/evenementen.
Wacht echter niet te lang, want ik houd het aantal inschrijvingen beperkt, zodat alle deelnemers de aandacht krijgen die ze verdienen. En speciaal voor de snelle beslisser:
Nog voor de officiële lancering! Schrijf je vóór 2 oktober in voor De Leiderschap Tweedaagse en ontvang na betaling als één van de eersten dit prachtige nieuwe leiderschapsboek gratis!
Officiële lancering: Maandag 12 oktober
Officiële prijs: €34,95
Reacties
Dé Nederlander bestaat niet! Dé leider wel? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>