Daar sta je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen
En daar is t dan
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?
De eerste alinea van het Koningslied, door Nederland gezongen bij de inhuldiging van Kroonprins Willem Alexander tot Koning der Nederlanden op 30 april 2013. Opeens ben je dan de “baas” van het hele land. Vele mentoren hebben hem al voorbereid op de taak die komen gaat. Een mooie uitdagende functie. Lijkt het…
Inderdaad, “lijkt het…”. Hoe vaak denk je niet dat als je eenmaal die leidinggevende functie hebt, je manager wordt of het zelfs tot directeur schopt, het leven een stuk eenvoudiger wordt.
Het werk dat je nu doet, kan je mooi door anderen laten doen. Je gaat meer verdienen, je krijgt meer status, kortom een prachtleven!
Jaja. Prachtig allemaal, dat idealiseren van een functie die je nog niet bekleedt. Totdat je die functie opeens hebt. Blijkt het allemaal toch even anders te zijn. Zie je opeens het verschil tussen lijken en blijken. Eén letter, maar wat een wereld zit daar tussen.
Als leidinggevende heb je ook gewoon weer een baas boven je en niet zelden meerdere. En die willen ook weer dingen van jou gedaan krijgen.
Wat erger is, ook van jouw team! Was je voorheen alleen verantwoordelijk voor je eigen werk en inzet (dat deed je blijkbaar goed, want anders had je die promotie niet gekregen), nu ben je dat ook voor je team. In dat team zitten een paar collega’s die je graag verder helpen, maar er kunnen er ook een paar tussen zitten die jou (en/ of jouw organisatie) minder succes gunnen. Hoe ga je dat aanpakken?
Je merkt al dat de vakkennis, waarmee je in de vorige functie positief opviel, bij het leidinggeven een stuk minder belangrijk geworden is. Je hebt nieuwe vaardigheden nodig en snel ook!
Je wordt nu beoordeeld op facetten waar je helemaal niet voor opgeleid bent. Of, als je er wel al voor opgeleid bent, die in de praktijk heel anders werken dan ze je op school vertelden.
Opeens gaan al die nieuwe verantwoordelijkheden zwaar op je schouders rusten, maar de trein dendert voort. Je weet, diep van binnen, als je geen maatregelen neemt, dan zit je binnen een jaar thuis te genieten van een geweldige burnout.
Ouch!! Wat nu? Dat is helemaal niet leuk! En een stapje terug doen na die burnout is ook geen optie, want je bent inmiddels wel gewend aan al die voordelen van je nieuw verworven status.
- Wat moet je doen?
- Wat zijn de oorzaken van deze druk?
- Zijn dat wel de oorzaken of slechts symptomen?
- Zijn er manieren om dit te voorkomen?
- Bij wie moet je zijn?
- Hebben meer leidinggevenden hier last van?
Heel veel vragen. Maar om bij de laatste te beginnen, ja, bijna alle leidinggevenden hebben hiermee te maken. Een klein aantal weet op eigen kracht verder te komen, maar verreweg de meerderheid heeft een goede coaching nodig.
Je wordt namelijk opeens geconfronteerd met heel veel nieuwe verantwoordelijkheden waarop je (nog) niet (voldoende) voorbereid bent. En je omgeving verwacht wel van je dat je die vaardigheden in no time eigen maakt. Niet eerlijk, maar wel de realiteit.
Na diverse managementfuncties, opleidingen en het verslinden van vele managementboeken, heb ik mijn vaardigheden zodanig weten te ontwikkelen dat ik tegenwoordig leiders op alle niveaus help. Ik doe dat op vele manieren, als trainer, als coach, als mentor, als adviseur, enzovoort. We kijken altijd eerst samen wat het echte probleem is en stemmen daar de aanpak op af. Je eerste stappen in leiderschap vraagt om een andere aanpak dan het transformeren van een organisatie(cultuur).
Gebaseerd op mijn boek Lead Between the Lines, met daarin “The House of Leadership”, organiseer ik De Leiderschap Tweedaagse. Een tweedaags evenement waarin ik leiders van verschillende bedrijven verder help hun specifieke leiderschap te ontdekken en te omschrijven in een werkboek. Hierbij maak ik onder andere gebruik van Breinvoorkeuren.
Breinvoorkeuren vormen ook de basis voor mijn tweede boek, The Whole Brain Leader, dat ik samen met Ingvar Jónsson in 2015 geschreven heb. Dit boek helpt je om je leiderschap naar een hoger niveau te brengen en kan tevens als basis voor een transformatietraject voor je organisatie dienen. De huidige roerige tijden vragen om een andere aanpak dan “business as usual”. Met Trainnovation help ik u graag een beeld te scheppen van uw uitdagingen en de te ondernemen acties in kaart te brengen.
Reacties
Leiderschap — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>